Založ si blog

Vojna

Trošku do deja.

Donecká republika a Luhanská republika.

Tzv.: separatistické republiky na východe Ukrajiny, s rozlohou asi ako Slovensko, počet obyvateľov o asi milión menej. Vznikli v 2014 ako výsledok povstania proti centrálnej moci v Kyjeve kde práve prebiehal nezákonný prevrat pod taktovkou (ako ináč) – Američanov. Bola tam normálna vojna a ukončila sa formálne prijatím tzv.: Minských dohôd, kde sa o. i. Kyjev zaviazal: obom republikám- autonómiu, priame rokovanie medzi Kyjevom a oboma republikami, stiahnuť na cca 100 km ťažké zbrane a – samozrejme, neviesť žiadne vojenské akcie.

Žiadne z týchto dohôd Kyjev nerešpektoval, naopak západné vlády vyzývali Moskvu aby splnila ona Minské dohody. Moskva však nemala čo plniť- nebola signatárom.

Výsledok: neustále provokácie zo strany Kyjeva, úplné odpísanie obyvateľstva oboch republík- napr.: zastavenie vyplácania dôchodkov.

Medzitým sa vláda – od roku 2014- úplne fašizovala alebo amerikanizovala, postavila ruskojazyčné obyvateľstvo mimo zákon (občania druhej kategórie, zákaz používania ruského jazyka, zavretie všetkých ruských staníc- rádio, TV, zákaz ruských filmov- dokonca aj tých kde hrá terajší prezident- mimochodom- vyhral voľby s tým, že dá dokopy vzťahy s Ruskom a pred voľbami hovoril výlučne po rusky a zavretie do domáceho vezenia hlavného opozičného politika- krstného otca Putinovej dcéry.

Malá poznámka k anexii Krymu.

Krym bol darovaný Ukrajine počas vlády Chruščova, bola to autonómna republika ktorá sa mohla kedykoľvek odtrhnúť od Kyjeva- iba hlasovaním v parlamente- nepotrebovali ani referendum.

Malá poznámka k ruskojazyčnému obyvateľstvu na Ukrajine.

Po získaní stepí na východ od Donu vzniklo tzv Novorusko kam vtedajšia Cárovná sťahovala sedliakov z celej Rusi a verbovala a naverbovala množstvo nemeckých osadníkov, ktorých zas počas II WW presunuli čo najďalej na východ- dodnes sú ta zvyšky hovoriace po nemecky- asi také ako zvyšky Slovákov hovoriace po slovensky v Maďarsku. Tu vznikol chýr o Potemkinovských dedinách. Boli to skutočné dediny a zahraniční návštevníci- z Nemecka ktorým cárovná urobila mesačný výlet na vozoch po Novorusku nechceli veriť vlastným očiam. A ako to už býva na šľachtických dvoroch zvykom, tak Potemkin bol zároveň prvý milenec cárovnej.Kataríny.

A malá poznámka k vzniku Ukrajiny.

Po VOSR sa jednoducho územie hovoriace po ukrajinsky- západ krajiny pripojili k Novorusku čisto z ideologických dôvodov. Napokon zväzové republiky bol Leninov konštrukt, za cára nijaké republiky neboli.

A teraz k možnej vojne.

Tí, ktorí považujú Rusko za agresora a všetok ostatný svet za kolísku dobra a mieru len na okraj pripomeniem- Napoleona, čo robil v Rusku, švédskeho kráľa Karola, Krymská vojna- čo robili Francúzi a Briti na Kryme, napokon rok 2017- boli to Američania čo vtrhli na územie Ruska a- Hitler.

A ešte poznámka k tej mierovej Európe. Treba si pozrieť v dejepise čo rozosieval Napoleon po Európe- slávne Goyove obrazy- uhľom na stenu- boli o tom. Alebo za hanlivý výraz pre Čechov – Švédi- má korene vo švédskej okupácii a ich zverstvách v Európe, nie žeby zverstvá katolíkov boli menšie- alebo Bohu milšie. O zverstvách čo napáchali Poliaci na území pridelenom im po I WW na území im pripadnuvšom s Bielorusmi, Ukrajincami, Rusmi a Židmi sa dá písať samostatný článok.

Takže vojny, vojny a ešte raz vojny. Kto spočíta milióny mŕtvych ktorí položili život ani nevediac za čo a za koho.

Mŕtvym je jedno kto vyhrá vojnu a víťazom je zas jedno kto za nich život položí.

Súčasnosť.

V piatok 18.II. sa začala evekuácia státisícov obyvateľov Luhanska a Donecka do- Ruska, zatiaľ 70 000 . Kam? Nuž asi tam kde im niekto pripravil zázemie, a teda nebolo to spravené v kŕči ale sa na to zrejme dlhodobo pripravovalo.

Medzitým z západných médiách (a aj našich) pokračuje ohlupujúca kampaň o ruských provokáciách, Blinken na pôde OSN prednesie srdervúcu reč o tom ako on vojnu nechce a jediné čo chce je od Putina záruku, že on nenapadne na Ukrajinu.

Video kde do škôlky plnej detí padol mínometný granát a ako zázrakom sa nikomu nič nestalo obletel všetkými západnými médiami- treba povedať, že ako zázrakom sa ani okno meter od diery v stene nerozbilo a dokonca futbalové lopty na poličke pod dierou ostali na mieste. Samozrejme po šrapneloch ani chýru ani slychu- podobne ako neostali stopy po náraze do Pentagonu počas divadla okolo Dvojičiek.

A na hraniciach s Ukrajinou zastrelili dvoch diverzantov- po poľsky hovoriacich- zachoval sa záznam z kamery jedného z nich. Spustila sa paľba z Ukrajiny na územie republík. Z diel 120 a 80 mm. Nebolo toho veľa, len tak trošku. Vyštengrovať Rusov.

Takže bude. Nebude vojna? No nebude, už je. Alebo to, čo prebieha v našich médiách nie je vojna? Neustále štvanie proti Rusom.

Až teraz zisťujeme- tí skôr narodení- že počas studenej vojny to nebol boj proti ideológii- to bola len zámienka. Bolo to boj proti Rusku. A boj dobre starý.

Platí staré známe z čias Rímskej Ríše: CIU BONO.

Položil si niekto otázku kto z vojny bude čo mať?

Najprv. Čo by mali z vojny Rusi. No nič. Oni potrebujú Európu ako soľ. Dôvody sú zrejmé. A čo by z toho mala Európa. No to isté, nič. Hlavne Nemci potrebujú zúfalo vyvážať technológie a Rusi zrejme rovnako zúfalo ju potrebujú.

A čo USA, čo GB. Nuž tých sa to- aspoň čo sa týka priamych strát na ľudských životoch netýka.

Obaja používajú rovnakú taktiku. Taktiku Angličanov od čias porážky Napoleona rozoštvávať a rozoštvávať. V Indii im to dlhodobo fungovalo. Američanom to zas funguje úspešne po celom svete. Neboli to náhodou dvaja veľký spojenci Američanov Irak a Irán ktorí viedli proti sebe osemročnú vojnu? Atď atď. Ako sa hovorí, je zlé byť nepriateľom USA avšak horšie je byť ich kamošom.

Takže čo bude mať z toho USA?

No ekonomicky- úplne ovládnu Európu, vojensky ju už majú a teraz bude Európa zachraňovať ekonomiku Ameriky kupovaním niekoľkonásobne drahšieho a štvornásobne viac produkujúceho CO2- výroba a spracovanie bridlicového plynu. Toto zrazu našim zeleným nevadí.

A – zbrane. Predaj. A správy: časy keď ľudia ako prikovaní sedeli pri obrazovkách a hltali počty zomretých počas korony vystriedajú správy o bojoch v Európe, kde sa celý svet postavil proti zlému Rusku- presne v rámci príslovia- dajte psovi hnusné meno a potom ho môžte kľudne aj obesiť.

A politický kapitál.

Domáce problémy- a tých je teda dosť, pôjdu stranou a ak všetko pôjde podľa pánu, tak na jeseň Demokrati tie voľby predsa len vyhrajú.

Vojna.

Vojny vždy riešia domáce problémy a úlohou politikou je len nájsť nepriateľa. Tak to bolo od čias Rímskej ríše, tak to bolo počas Križiackych vojen, za Hitlera a tak to je aj teraz.

Alebo dokedy bude únosné neúnosné zadĺženie západných krajín. Vie niekto že najzadĺženejšie krajiny sú okrem- ako ináč USA, Japonsko, Nemecko, GB, Francúzsko, Švajčiarsko, Holandsko. Dokedy. Alebo je dlh v poriadku? Sedliacky rozum hovorí, že nie, no naši politici, že áno.

Vojna

Takže vojna už je a otázka je ako bude pokračovať.

Otázka je jen v akom rozsahu a ako skončí.

Kto mal- tí ktorí ešte poznali komory či sýpky s obilím a mali tam myši, tak ak tú myš človek zahnal do kúta a ona už nemala kam ísť tak napadla aj Vás. Malinká myš. Je to podobné aj s medveďom v lese. Napadne Vás, len keď – nemá kam ujsť alebo sa schovať. A čo teda ruský medveď – a to teda je ťažká váha. Má niekto pocit, že má kam ustúpiť? Má niekto pocit, že je to demokratické, že si môže Ukrajina vybrať členstvo v čom chce? A naozaj môžu sa Rusi cítiť ohrození prítomnosťou vojska a atómových zbraní za svojím plotom?

Keď sa vydáva obyčajné stavebné povolenie, tak sa pýta na názor suseda. Keď sa stavali Dukovany, tak Rakúšania išli z kože vyskočiť. Ale keď sa rozmiestňujú atómové zbrane, tak nás nezaujíma názor suseda? Lebo to je naše územie a my si tu môžme robiť čo chceme? Nie je náhodou demokracia a sloboda len pokiaľ sa neohrozí demokracia sloboda a BEZPEČNOSŤ toho druhého?

Alebo má tu ešte niekto pocit, po amerických voľbách, po zatrhnutom referende, po podpísaní obrannej zmluvy, že to čo tu žijeme je ešte vláda ľudu. A je taká istá vláda ľudu aj na Ukrajine? Či v Kanade, Austrálii, Francúzsku…?

Nie vojna bude. Myslím tentoraz ozajstná- bohužiaľ a ja a ani Vy tomu nezabránite. Otázka je len v akom rozsahu a ako skončí.

Takže, Moskva bude musieť napokon zasiahnuť, všetky utopistické predpovede, že napokon Wašington splní sľúbené ( Gorbimu ) sa ukázali ako plané.

Takže asi sa Rusi nezastavia na konci Donecka a asi si nezoberú späť len to ich Novorusko. Napokon, je to jedno- už teraz v očiach západnej verejnosti stratili Rusi všetku tvár.

Takže sa zastaví- optimistický scenár- pri našich hraniciach a bude spustená nová železná opona. Nepriedušnejšia ako tá predtým. Rusi budú predávať plyn do Číny a my kupovať od USA. Demokrati vyhrajú voľby a my sa budeme tešiť pod heslom s Amerikou na večné časy a nikdy inak.

A zas budem za plotom, tentoraz z druhej strany.

Historická technická poznámka na záver.

Vie niekto čo to bola Karibská kríza?

Nuž zopakujem:

Kennedy rozmiestnil na hraniciach ZSSR atómové zbrane- pár kilometrov od Chruščovovej dače. Ako prvý.

ZSSR- ako odpoveď- zas začalo inštalovať svoje atómové z brane na Kube. Ako druhý.

Američania to zistili a spustili poplach.

Kennedy ústne prisľúbil Chruščovovi, že on dá rakety spred jeho dači preč.

Chruščov uveril a dal preč rakety z Kuby.

Západné médiá: veľké víťazstvo mierotvorcu Kennedyho (ani slovo o raketách na hraniciach so ZSSR).

Koniec kauzy- Kennedy napokon odinštaloval cca po roku atómové rakety- potichučky akože idú na údržbu do NSR a už ich tam nechal.

Vďaka za dôverčivosť Chruščova a čestnosť Kennedyho sme prežili.

Ako sa svet odvtedy zmenil.

Dobrých správ nikdy nie je dosť

25.04.2024

Už sme si pomaly zvykli na samé zlé správy. Zlá správa o tom, že nevyhral ten náš kandidát voľby, zlá správa o tom, že voľby naopak vyhrala tá strana ktorá ich vyhrala, zlá správa o tom ako pripečeným Američanom tak dlho trvalo, kým odklepli tak dlho očakávanú pomoc ťažko skúšanej Ukrajine, zlá správa o tom, že sa Izraelským vojakom ešte [...]

61 miliárd, alebo americká pomoc v praxi

22.04.2024

Snemovňa reprezentantov schválila pomoc Ukrajine vo výške 60,84 mld dolárov. (Pre porovnanie: HDP Slovenska cca 120 mld, Ukrajiny cca 150 mld.) Z čoho pozostáva táto pomoc. 23 mld pôjde na doplnenie amerických zásob zbraní ktoré sa vyčerpali pri predchádzajúcich dodávkach zbraní na Ukrajinu (rozumej: dali sme vám staré zbrane ktorí nám zavadzali v skladoch [...]

Stalin vs. Churchil, alebo nie je hladomor ako hladomor

17.04.2024

O tom, že Stalin bol lotor, masový vrah a čojaviem čo ešte zrejme je každému jasné a keď náhodou nie je tak si to ľahko nájde na stránkach internetu alebo v množstve literatúry písanej napopspol „západnými“ historikmi. Známe sú jeho „svetoznáme“ výroky: -Nebude človek, nebude problém Nuž a poznáte jeho výroky týkajúceho sa strašnej [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 70864x
Priemerná čítanosť článkov: 2025x

Autor blogu