Založ si blog

29. deň bojov.

– Nemec Olaf Scholz odmietol odmietol požiadavku ruského prezidenta Vladimíra Putina aby sa platilo za plyn v rubľoch. Povedal to na stretnutí s novinármi po stretnutí G7 v Bruseli. Scholz to zdvôvodnil tým, že zmluvy na dodávku plynu jasne stanovujú okrem objemov aj menu  ( doláre ).

– Izium-( 48 884 ) je pod plnou kontrolu ruských vojsk. Pri neohlásenom ústupe boli kolóny  ustupujúcej ukrajinskej armády rozstrieľané. Pri zásahu presných ďalekonosných rakiet boli zničené štyri Buga- M 1 a osem komplexov S- 300, v Meste Bachmut ( 72 310 ) boli zničené sklady vojenskej munície, v Chersonskej oblasti bolo zneškodnených 12 000 pechotných mín a protitankových mín ( pozn.: špeciálne opravené tanky na zneškodňovanie pozemných mín boli na území ZSSR použité prvýkrát v bitke Bagration- jedna z troch rozhodujúcich bitiek II WW, ktorú viedol geneál Rokossovskij, po skončené ktorej 56 000 zajatých nemeckých vojakov pochodovalo na „paráde“ ulicami Moskvy. Operácia Bagration sa zastavila až pri Waršave- ale to je už iná kapitola vojny )

– Prezident DR Denis Pušilin mal veľkú tlačovú konferenciu na mieste kde podľa ruskej strany zahynulo dvadsaťštyri prevažne dôchodcov po zásahu zvyškov ukrajinskej balistickej rakety Točka- U zasiahnutej protivzdušnou obranou  ( pozn.: zo zahraničných agentúr bola čitateľná napr.: Al Jazaira )

– Berďjansk ( 107 728 ) Záporožská oblasť bola zostrelená – Točka U, ktorej zvyšky po dopade na ruské vojenské plavidlo spôsobili požiar a následné potopenie lode. (pozn.:jedná sa pravdepodobne o loď BDK Nikolaj Fitčenko ? na ktorej sa dá preniesť až 20 tankov a 300-400 vojakov. Tomu sa hovorí úspešný zásah )

– You tube zablokoval –Sovetskoe televidenie, Sovietskoe radio a Gosteradiofond ( premietali sa filmy zo sovietskej éry )

– Poľsko zablokovalo účty Ruského vyľvyslanectva- dôvod- obmedzenie financovania terorizmu

– Večná sláva hrdinom Sovietskej Armii ktorí padli za slobodu v 1945- tento nápis bol v poľštine  a ruštine na pomníku  padlých niekde v kraji Opole a hlavný rečník pri demolácii za pomoci ťažkej mechanizácie ( autožeriav AD 20 ) povedal o.i.: dávame týmto jasný signál ostatným vojvodstvám ktoré majú podobné problémy… ( pozn.: na zábere vidno presne 23 ľudí, troch fotografov, troch tlieskajúcich a samozrejme sme v Poľsku- bol prítomný aj kňaz )  

– Sú jasné dôkazy, že ruská armáda pri bojoch o Charkov ( 1 433 866 ) prišla o značnú časť živej sily a zbraní. Rusy prišli pri bojoch o Izium o štyristo vojakov. V Mariupole ( 431 859 ) je situácia veľmi ťažká, ľudia sú bez vody, jedla, ale vojaci sú ochotní bojovať do posledného.

– Boli zaznamenané ďalšie prípady, že na ukrajinskej hranici odmietli prepustiť trensgenderové ženy a vyzvali ich aby sa hlásili v armáde. ( pozn.: v USA Bidenova nominantka na post najvyššieho sudcu odmietla odpovedať na otázku- ako by definovala ženu s tým, že ona nie je biologička )

– Nórsko naďalej odmieta odpojenie ruských kanálov.

– Biden povedal jasne: použitie chemických zbraní zo strany Ruska bude znamenať  aktívne zapojenie do vojny zo strany NATO ( pozn.: máme sa na čo tešiť )

– Aktálny stav utekajúcich z Ukrajiny:

Poľsko: 2 173 944

Rumunsko: 563 519

Moldavsko: 374 059

Maďarsko: 330 877

Rusko: 276 294

Slovensko: 260 244

Bielorusko: 5 560

– Rusmi obsadené územie : 169 539 km 2 .

 poznámka: rôzne zdroje napr: Brusel News, Al Jazaira, Postoj, Sky News- You-tube, Military 101- You tube, Rzecz Pospolita…..

Dobrých správ nikdy nie je dosť

25.04.2024

Už sme si pomaly zvykli na samé zlé správy. Zlá správa o tom, že nevyhral ten náš kandidát voľby, zlá správa o tom, že voľby naopak vyhrala tá strana ktorá ich vyhrala, zlá správa o tom ako pripečeným Američanom tak dlho trvalo, kým odklepli tak dlho očakávanú pomoc ťažko skúšanej Ukrajine, zlá správa o tom, že sa Izraelským vojakom ešte [...]

61 miliárd, alebo americká pomoc v praxi

22.04.2024

Snemovňa reprezentantov schválila pomoc Ukrajine vo výške 60,84 mld dolárov. (Pre porovnanie: HDP Slovenska cca 120 mld, Ukrajiny cca 150 mld.) Z čoho pozostáva táto pomoc. 23 mld pôjde na doplnenie amerických zásob zbraní ktoré sa vyčerpali pri predchádzajúcich dodávkach zbraní na Ukrajinu (rozumej: dali sme vám staré zbrane ktorí nám zavadzali v skladoch [...]

Stalin vs. Churchil, alebo nie je hladomor ako hladomor

17.04.2024

O tom, že Stalin bol lotor, masový vrah a čojaviem čo ešte zrejme je každému jasné a keď náhodou nie je tak si to ľahko nájde na stránkach internetu alebo v množstve literatúry písanej napopspol „západnými“ historikmi. Známe sú jeho „svetoznáme“ výroky: -Nebude človek, nebude problém Nuž a poznáte jeho výroky týkajúceho sa strašnej [...]

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 70358x
Priemerná čítanosť článkov: 2010x

Autor blogu