Založ si blog

Dlátko vs. 73 pohlaví

Nasledujúcu príhodu mám z druhej ruky (rozprávala to moja krstná dcéra), takže nemôžem dať ruku do ohňa za pravdivosť nasledujúceho textu. Ale ako sa hovorí, bez vetra sa ani lístok nepohne.

Prebieha debata – s rôznou intenzitou – či je potrebné, aby sa naše deti (mládež) učili v škole všetko. Matematiku, chémiu, dejepis. A väčšinou prevládajú hlasy, že je zbytočné, aby si školopovinné deti deti zaťažovali hlavy vecami, ktoré nebudú potrebovať. Veď načo je budúcemu historikovi maturita z matematiky, IT-čkárovi chémia, či budúcemu politikovi vôbec chodiť do školy – stačí bábkoherectvo napríklad.

No zatiaľ, je náš školský systém nastavený tak, že sa deti učia všetko, okrem matematiky, či gramatiky majú aj (aspoň na spomínanej škole) pracovné vyučovanie – tí starší to poznajú ako dielne. Nuž a na spomínanej škole pracovnú výchovu učí žena. Nie žeby to bol kaz, ale chlap má určite bližšie ku kladivu ako žena, len kde tých chlapov vziať. Nuž a hodina pracovnej výchovy prebieha (na spomínanej škole) nasledovne:
Pani učiteľka príde do triedy a začne: milé deti, dnes si preberieme drevoobrábacie nástroje. Ja vám budem diktovať a vy si píšte. Drevobrábacie nástroje sú tieto: pílka, hoblík, dláto…
Definícia pílky: pílka je nástroj na pílenie dreva, a má tieto hlavné časti – rúčku a samotnú pílku. Rúčka môže byť drevená alebo kovová, pílka má zuby a slúži na rozdeľovanie dreva……
Atď. Potom definícia hoblíka a potom dlátka…. Pani učiteľka sa prechádza pomedzi školské lavice a kontroluje, či si všetci píšu a na konci hodiny povie, aby sa to milé deti naučili, že na budúce to bude skúšať. Bodka.
Celé sa to odohráva v Bratislave a asi nemusím nikomu zvlášť vravieť, že zo žiakov určite nevidel nik ani pílku ani hoblík a slovo dlátko snáď dnešné deti ani nevedia vysloviť. A ak si myslíte, že pani učiteľka nejaký z tých nástrojov nakreslila na tabuľu, či dokonca prišla ukázať tak ste na veľkom omyle. Náhodou však v triede je jeden žiak (syn mojej krstnej dcéry), ktorého starý otec má na Záhorí stolársku dielňu a vnuk mu v nej rád pomáha a tak na budúcu hodinu priniesol do školy ukázať pani učiteľke dlátko. Je najmenšie, ľahko sa dá dať do školskej tašky. Nuž a pani učiteľka keď jej ukázal dlátko povedala nasledovnú vetu: jéj ty si zlatý, že si to priniesol ukázať, ja som to v živote nevidela. Opakujem, povedala: ja som dlátko v živote nevidela.
Tu by to mohlo skončiť, avšak má to pokračovanie. Matka toho dieťaťa bola napálená (dnešné matky sú už také), že ako ich to v škole učia a tak šla priamo do školy sa spýtať pani učiteľky, že ako to je možné, že sa deti musia naučiť definíciu dlátka, ktoré v živote nevideli a ani neuvidia.
Nuž a tak ako bol vyučovací proces jedinečný, tak bola jedinečná – a treba povedať pohotová – odpoveď pani učiteľky: a načo by som im ukazovala dátka, učím aj biológiu a mám hovoriť o pohlaviach, to im mám na hodine ukazovať pohlavia?

Ja len podotknem, že sa to stalo na v Bratislave na jednej z cirkevných škôl a pani učiteľka je zároveň rehoľná setra. A je možné, že ak by to bolo v štátnej škole, tak by pani učiteľka povedala: učím aj biológiu a v učebných osnovách máme 73 pohlaví, povedzte ako im tie pohlavia mám ukázať?

Nemci preto prehrali II WW. lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina.

21.07.2024

Ešte raz: Nemci preto prehrali II WW, lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina. Dá sa s týmto výrokom súhlasiť alebo nesúhlasiť. Súhlasiť sa dá vtedy, ak má pravdivostnú hodnotu a nesúhlasiť ak nemá pravdivostnú hodnotu. Určite však tento výrok nespadá do kategórie: nenávistná ideológia. Je to výrok [...]

Chmelár neomylný

16.07.2024

Asi všetci vieme kto to je Chmelár, málokto však vie kto to bol Stephe Jay Gould. Nuž -Stephen Jay Gould bol americký paleontológ, evolučný biológ a historik vedy. Bol jedným z najvplyvnejších a najčítanejších autorov populárno vedeckej literatúry svojej generácie. Väčšinu svojej kariéry pôsobil na Harvardovej univerzite a v Americkom prírodovednom múzeu v New [...]

Srebrenica- druhá strana mince

03.06.2024

Jestvujú dva pohybové zákony ktoré sa dajú vztiahnuť aj na správanie sa ľudí, či ľudských spoločenstiev. Je to zákon zotrvačnosti a zákon akcie a reakcie. Ak by sme to dali do súvisu s ľuďmi, tak môžme napísať. Prvý pohybový zákon: ľudia si žijú v pokoji a mieri pokiaľ pokiaľ tento pokoj im nenarušia iní ľudia. Alebo, tretí pohybový [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj naliehavo žiada západné zbrane: Potrebujeme 14 brigád, nevyzbrojili sme ani štyri

16.09.2024 06:20

Potrebujeme 14 brigád, aby sme boli pripravení. Ale až doteraz sme z balíčkov západnej pomoci nemali výbavu ani pre štyri, uviedol Zelenskyj.

Poľsko, počasie, záplavy

ONLINE: Stredná Európa ešte nie je za vodou, búrka Boris ďalej vyčíňa. Obetí je už osem, v Česku štyria nezvestní

16.09.2024 06:00, aktualizované: 07:51

Najsilnejšie zrážky síce boli v strednej Európe zrejme počas víkendu, ale v postihnutých štátoch stále hrozia povodne.

Dunaj / Bratislavský hrad / Počasie / Ďážď /

Vrchol povodní ešte príde, Dunaj do stredy stúpne nad deväť metrov. Vláda avizuje, že preplatí škody za zaplavený majetok

16.09.2024 06:00

Krízový štáb zároveň vyzýva občanov, aby aj napriek zlepšeniu počasia boli opatrní

Bosna, Brkic

Diplomat z Bosny: Máme politikov, ktorí u nás predstavujú ruský zhubný vplyv

16.09.2024 06:00

Rozhovor pre Pravdu so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Josipom Brkićom.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 94154x
Priemerná čítanosť článkov: 2242x

Autor blogu