Založ si blog

Nemci preto prehrali II WW. lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina.

Ešte raz: Nemci preto prehrali II WW, lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina.

Dá sa s týmto výrokom súhlasiť alebo nesúhlasiť. Súhlasiť sa dá vtedy, ak má pravdivostnú hodnotu a nesúhlasiť ak nemá pravdivostnú hodnotu. Určite však tento výrok nespadá do kategórie: nenávistná ideológia. Je to výrok s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote pravdivý. Ano, spomína sa tam vojnový zločinec (hoc nebol oficiálne odsúdený) Hitler a tiež sa tam spomína ďalší s najväčšou pravdepodobnosťou vojnový zločinec Stalin (tiež nebol odsúdený a hoc jeho zásluhy na konečnom víťazstve nad fašizmom sú neodškriepiteľné, ale ak má Solženicyn len z desatiny pravdu, tak to jednoznačne zločinec je).

A prečo je teda tento výrok s najväčšou pravdepodobnosťou pravdivý? Nuž fotografie či filmy zobrazujúce miliónové davy freneticky prevolávajúce na slávu Hitlerovi sú všeobecne známe. Neviem o tom, žeby existoval film, kde sfanatizovaní sovietski občania freneticky volajú na slávu Stalinovi. Ano, boli to oslavy VOSR, či stovky názvov čohokoľvek nesúce meno súdruha Stalina (Stalingrad…) len si myslím (po osobnej skúsenosti z budovania socializmu u nás), že to frenetické mávanie červenými zástavami pod kremeľskými tribúnami bola tak trochu potemkinovská dedina.

V júli, po vtrhnutí Wermachtu na územie Sovietskeho zväzu sa Stalin zavrel na dva týždne na svoju daču – asi nemohol stráviť, že jeho doterajší spojenec ho napadol. Situáciu zachraňoval po dvoch týždňoch zmätku moskovský patriarcha (ktorý nejakým zázrakom prežil), ktorý – čuduj sa svete – vyzval v rozhlase na boj za vlasť, teda po rusky za pодину. Nie za súdruha, či generallissima Stalina, nie za konečné víťazstvo komunizmu či svetlých zajtrajškov, ale za vlasť. Nuž a Stalin, keď sa po dvoch týždňoch vrátil z dače, nedal patriarchu ani popraviť, ani odviesť do gulagu (jeho osud mi je však neznámy), ale sám veľký Stalin si osvojil slovník patriarchu a odvtedy sa už bojovalo v prvom rade za vlasť a až potom za Stalina. A ak náhodou boli národy, ktoré nechceli bojovať za vlasť (Ukrajinci….) a dokonca vítali Nemcov ako osloboditeľov, tak ich veľmi rýchlo títo „osloboditelia“ presvedčili aké majú Nemci so Slovanskými národmi úmysly.
Nuž a za koho bojovali Nemci? Nemci podobne ako Rusi Boha zakázali a ich bohom sa stal Hitler (v ZSSR Stalin) avšak, Nemci nikdy nedali vlasť pred Vodcu. Alebo počuli ste niekedy slovo Heimat? Zato slovo pодинa je aspoň nám skôr narodeným všeobecne známe a asi jedno z mála slov, ktoré nám po desaťročnom povinnom učení ruštiny ostalo v hlavách.
Spomeňme si na Goebelssa, tohto ideológa Tretej Ríše s konskou nohou a výškou meter päťdesiat ako burcoval nemecký národ po porážke v Stalingrade. Nuž bola to dobrá reč zakončená postojačky skandovaním – nuž akože ináč: Heil Hitler. Ani slovo o vlasti.

A teda, čo to je vlasť? Vlasť, za ktorú sme ochotní položiť život? Vlasť, to je rozmenené na drobné, všetko čo mám rád. Nuž a čo mám rád? svoju ženu? svoje deti?, rodičov? bratov a sestry? rodnú dedinu, či mesto? Vojak totiž bojuje nie z nenávisti voči tomu, koho má pred sebou, ale z lásky k tomu koho má za sebou. Vojak vie, že ak položí život, tak jeho žena nebude znásilnená, deti zabité a on bude žiť v spomienkach svojich vnúčat, ktoré síce nikdy neuvidí, ale určite mu ich splodia jeho preživšie deti, a možno si aj poplačú na jeho hrobe, či pri jeho fotografii.
Nuž toľko k minulosti a teraz k prítomnosti.

Nedávno bol uverejnený prieskum koľko Slovákov je ochotných bojovať so zbraňou v ruke za Slovensko. Nuž, dopadlo to biedne. A možno by bola lepšia otázka ak by sa pýtali: za koho ste ochotný položiť život? Nuž za koho alebo za čo? Za Šimečku, ktorý sa cíti ako všetko možné len nie Slovák? Za Čaputovú, ktorá počas celého funkčného obdobia ani raz nevravela o Slovensku a o Slovákoch, ale len o občanoch tejto krajiny? Alebo položíme život za fabriky, ktoré patria zahraničiu a my sme tam iba ako námedzní robotníci? Alebo za koho? Za koho bude bojovať tridsaťročný mladý muž, ktorý sa na kolobežke ženie na cyklotrase do práce ráno o desiatej a veje za ním mastný cop? Alebo manžel, ktorý je tretíkrát rozvedený bude bojovať za prvú, druhú či tretiu manželku, či za aktuálnu milenku? Alebo ako bude naša mládež bojujúca za práva sliepok či za práva vianočných kaprov nabíjať kalašnikov?

Nuž nijako a zlosyn Putin to veľmi dobre vie, a tiež vie že ku každej zbrani nech je akokoľvek dokonalá musí stáť chlap ochotný stlačiť kohútik a nebáť sa prípadnej smrti. Takže strach z Putina je úplne oprávnený, keď k nám vtrhne, tak nebude mať kto chrániť naše európske hodnoty, hodnoty, ktoré síce nik nevie aké sú, ale určite sa nájde pár odvážlivcov ochotných za ne bojovať a položiť život.

A mimochodom Putin.
Koľko Rusov utieklo k nám alebo kamkoľvek v strachu, aby neboli povolaní do armády? Nuž nikto. Totiž ak by sa taký našiel, tak by nám to nezávislá RTVS servírovala od rána do večera. A mimochodom ako to, že milióny Ukrajincov sa vyhýba aktívnej vojenskej službe, ako to, že tí muži ktorí ostali „doma“, sú zamknutí v bytoch a nevychádzajú z domu zo strachu, aby neboli odchytení ako psi na ulici a neboli odvedení do armády, ktorá podľa slov toho komika bráni už spomínané západné hodnoty?
Niečo mi tu nesedí. Naozaj Ukrajinci bránia svoju vlasť? Naozaj majú čo brániť? Je na Ukrajine ešte niečo, čo patrí Ukrajinskému ľudu? Sú to polia? Sú to fabriky? Je to ich manželka a deti? Ach nie, tie sú predsa už v EÚ, či dokonca v Rusku.
Ukrajina mala pri rozpade ZSSR 54 mil obyvateľov. Dnes 22 miliónov. A odchod sa nezačal pred dvomi rokmi. Neprejavili Ukrajinci svoj vzťah k vlasti práve tým, že zdrhli?
Nuž zdá sa, že presvedčiť Zelenského bolo ľahšie ako milióny bežných Ukrajincov. Možno, keby si každý mohol kúpiť jachtu ako Volodimir, tak by aj bojoval. Ale načo by bojovali, keď už majú jachtu.

A tak si vravím: čo je na úvodnej vete – zopakujem: Nemci preto prehrali II WW, lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina ideologicky závadné porušujúce pravidlá komunity?
Je teda u nás ešte nejaká sloboda?
Nebol to náhodou sám veľký a mnohými ospevovaný Churchil kto povedal: Nesúhlasím s vašim názorom ale urobím všetko pre to aby ste ho mohli verejne vysloviť.
Nuž neviem aké sú to európske hodnoty no zdá sa, sloboda slova k nim zjavne nepatrí.
Na Tik Toku určite nie.

poznámka na záver:

Ďakujem všetkým diskutujúcim a dovolím si poznamenať.

1 článok kritizoval TIK TOK

2 Solženicyn v knihe Súostrovie Gulag píše o Stalinovi a o tom, že Rusi bojovali za vlasť- v prvom rade a prvý koho to napadlo bol práve vyššie spomínaný kňaz pravoslávnej cirkvy

3 Nemci mali nad ZSSR materiálnu aj ľudskú prevahu- viď americký vojenský historik David M. Glantz

Želám pekný deň

Dlátko vs. 73 pohlaví

30.07.2024

Nasledujúcu príhodu mám z druhej ruky (rozprávala to moja krstná dcéra), takže nemôžem dať ruku do ohňa za pravdivosť nasledujúceho textu. Ale ako sa hovorí, bez vetra sa ani lístok nepohne. Prebieha debata – s rôznou intenzitou – či je potrebné, aby sa naše deti (mládež) učili v škole všetko. Matematiku, chémiu, dejepis. A väčšinou prevládajú hlasy, že [...]

Chmelár neomylný

16.07.2024

Asi všetci vieme kto to je Chmelár, málokto však vie kto to bol Stephe Jay Gould. Nuž -Stephen Jay Gould bol americký paleontológ, evolučný biológ a historik vedy. Bol jedným z najvplyvnejších a najčítanejších autorov populárno vedeckej literatúry svojej generácie. Väčšinu svojej kariéry pôsobil na Harvardovej univerzite a v Americkom prírodovednom múzeu v New [...]

Srebrenica- druhá strana mince

03.06.2024

Jestvujú dva pohybové zákony ktoré sa dajú vztiahnuť aj na správanie sa ľudí, či ľudských spoločenstiev. Je to zákon zotrvačnosti a zákon akcie a reakcie. Ak by sme to dali do súvisu s ľuďmi, tak môžme napísať. Prvý pohybový zákon: ľudia si žijú v pokoji a mieri pokiaľ pokiaľ tento pokoj im nenarušia iní ľudia. Alebo, tretí pohybový [...]

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 93696x
Priemerná čítanosť článkov: 2231x

Autor blogu