Založ si blog

Prituhuje

Podnestersko, kto o tom (ňom) niečo kedy počul. Podobne oko o Abcházku, Osedsku, Republike srbskej (Bosna a Hecegovina). Nuž a ak sme počuli, tak len o tom ako sa tieto oblasti snažia za podpory Ruska osamostatniť a tak rozvracať územnú celistvosť štátov (Moldavsko, Gruzínsko). Akékoľvek snahy o osamostatnenie sa popiera medzinárodne uznané hranice zvrchovaných štátov. Toľko vyjadrenie sa  EÚ.

Naopak ak sa jedná o iné oblasti ako napr.: Kosovo, tak tam nikomu ani v EU ani v USA netrhá žily nejaká územná celistvosť, medzinárodne uznané hranice či historické súvislosti. Tu je na prvom meste spravodlivý boj za sebaurčenie národa (oblasti).

Nuž hovoriť o dvojakom metre je asi úplne zbytočné alebo hovoriť o jednostrannom spravodajstve je tiež asi zbytočné sa zmieňovať.

Situácia na východ od nás nie je ružová a všeobecné napätie s hrozbou medzinárodnej  vojny je stále väčšie a väčšie a nič sa doteraz nespravilo pre ukončenie konfliktu a ak sa spravilo, tak akákoľvek snaha zastaviť vojnu bola vždy zablokovaná vo finálnej fáze- a síce v momente, keď sa jedna strana už už chystala podpísať mierové dohovory.

A ďalší olej do ohňa prilievajú aj posledné udalosti z Podnesterska.

Podnestersko je časť Moldavska s pol miliónom obyvateľov, kde trochu viac ako polovica sú Ukrajinci a Rusi, zvyšok (40 %) Rumuni. Podnestersko vyhlásilo samostatnosť v roku 1990- teda- a to je dôležité- ešte za čias ZSSR a o dva! roky skôr ako vzniklo samostatné Moldavsko. To hneď po svojom vzniku vojensky napadlo! Podnestersko a vznikla vojna ktorej výsledok bola autonómia Podnesterska- prakticky samostatný štát začlenený oficiálne do Moldavska, avšak bez medzinárodného uznania (ani Rusko ho neuznalo). Úradný jazyk je okrem ruštiny aj ukrajinčina! (na rozdiel od Ukrajiny kde ruština nie je úradný jazyk) a rumunčina. Možno ako zaujímavosť treba uviesť, že na území Podnesterska (a aj Moldavska) doteraz žije asi 150 tisíc pokresťančených turkov (pravoslávni), ktorý tam ostali po oslobodení územia Ruskom v roku 1791.

V Podnestersku je sústredený priemysel Moldavska a o.i. sú tam obrovské (neviem pravdu povediac definovať čo znamená obrovské) zásoby munície a vojenské objekty z čias ZSSR patriace Rusku. V Podnestersku je približne 1500 ruských vojakov.

Situácia sa začala výrazne zhoršovať po zvolení demokratickej prezidentky (rozumej proamerickej) Márii Sanduovej (Maia Sandu) ktorá je možno známa tým ako poďakovala USA za dodávky plynu po tom ako Gasprom odmietol podpísať dlhodobý kontrakt s Moladvskom a podmieňoval to uhradením starých dlhov 700 mil dolárov spolu s úrokmi 500 mil dolárov. Napokon po zásahu Putina Gasprom odpustil úroky z omeškania a dohodol sa na podpise zmluvy splátkovom kalendári a obnovení dodávok  plynu a Sandová sa verejne poďakovala USA za dodanie plynu. Nuž zdá sa vám to obsurdné?

A čo sa stalo v Podnestersku teraz. Nuž parlament požiadal Rusko o „zavedení opatrení na ochranu“ a napísal list (OSN, OBSE, ČK ) v ktorom informoval o aktuálnej situácie  tejto oblasti. Nuž a aká je aktuálna situácia? Po tom, čo Ukrajina uzavrela všetky hraničné prechody sa tovar do Podnesterska dopravuje výlučne cez Moldavsko a to pred pár dňami uvalilo clo na všetok tovar (výšku neviem). Takže toto bol priamy popud na konanie Podnesterska. Nuž a Moldavsko vydalo nariadenie, že v prípade vojny môže použiť akýkoľvek majetok (rozumej súkromný) pre potreby armády. Takže neviem teda kto tu začas zvyšovať napätie.

A je nejaká podobnosť so situáciou teraz v Pednestersku so situáciou aká bola pred začatím ŠVO v DLR a LLR?

Nuž má a síce:

1 Podnestersko napísalo list ( informovalo o tom ) svetové spoločenstvo

2 Rusku sa asi poponáhľa s uznaním Podnesterska ako štátu.

3 Podnestersko požiada o začlenenie do Ruska a tomu bude rýchlo vyhovené

4 Keďže nie je priame spojenie Podnesterska a Ruska ( podobne ako Krym) tak sa Rusku zrejme poponáhľa oslobodiť čiernomosrké pobrežie Ukrajiny (Odesa)

Takže nič nie je len tak. Je možné, že Sandu ( Moldaská prezidentka) dostala noty od USA a zároveň dostal Markon noty o zapojení vojsk Nato do bojov. Teraz to všetci (zapojenie sa vojakov NATO ) odmietajú ale ak v chersonskej oblasti nastúpi nových pol milióna ruských vojakov tak sa môže povedať- aha takže požiadavka na vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu bola prezieravá, lebo aha- Rusi sa blížia. No a keď Moldavská prezidentka požiada o pomoc NATO, tak zas budem bližšie k mieru

Na záver:

Nazývať Podnestersko  odštiepenecký separatistický región týmto názvom je – terminus technikus- nesprávny keďže Moldavsko ako štát vzniklo až dva roky po vzniku Podnesterska.

Dobrých správ nikdy nie je dosť

25.04.2024

Už sme si pomaly zvykli na samé zlé správy. Zlá správa o tom, že nevyhral ten náš kandidát voľby, zlá správa o tom, že voľby naopak vyhrala tá strana ktorá ich vyhrala, zlá správa o tom ako pripečeným Američanom tak dlho trvalo, kým odklepli tak dlho očakávanú pomoc ťažko skúšanej Ukrajine, zlá správa o tom, že sa Izraelským vojakom ešte [...]

61 miliárd, alebo americká pomoc v praxi

22.04.2024

Snemovňa reprezentantov schválila pomoc Ukrajine vo výške 60,84 mld dolárov. (Pre porovnanie: HDP Slovenska cca 120 mld, Ukrajiny cca 150 mld.) Z čoho pozostáva táto pomoc. 23 mld pôjde na doplnenie amerických zásob zbraní ktoré sa vyčerpali pri predchádzajúcich dodávkach zbraní na Ukrajinu (rozumej: dali sme vám staré zbrane ktorí nám zavadzali v skladoch [...]

Stalin vs. Churchil, alebo nie je hladomor ako hladomor

17.04.2024

O tom, že Stalin bol lotor, masový vrah a čojaviem čo ešte zrejme je každému jasné a keď náhodou nie je tak si to ľahko nájde na stránkach internetu alebo v množstve literatúry písanej napopspol „západnými“ historikmi. Známe sú jeho „svetoznáme“ výroky: -Nebude človek, nebude problém Nuž a poznáte jeho výroky týkajúceho sa strašnej [...]

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, kedy bude musieť ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) čeliť achillovej päte rezortu - nemocnicou Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 69946x
Priemerná čítanosť článkov: 1998x

Autor blogu