Založ si blog

Amnesty international: ešte, že ho máme

Správy z tlače:

1 správa prvá:

V Saudskej Arábii odsúdili na smrť muža, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval údajnú korupciu a porušovanie ľudských práv v krajine. Pre agentúru AFP to v pondelok uviedol jeho brat a ďalšie zdroje oboznámené s prípadom.

2 správa druhá:

„Nesmieme dovoliť, aby z ústavy vypadol článok, ktorý hovorí, že manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy,“ vyhlásil Fico.

Uviedol, že je aktuálne jediný aktívny slovenský politik, ktorý bol v roku 1992 pri prijímaní ústavy. Podľa neho pritom dochádza nielen k porušovaniu článkov ústavy, ale aj hrubému porušovaniu základov a ducha tejto ústavy.

Dovetok:

Nepodarilo sa mi nájsť žeby niekto z Amnesty vôbec nejako komentoval nieto ešte odsúdil trest smrti. Sú to americký kamoši tak pochybujem.

K druhej správe – a síce Fico vytiahol tému manželstva. Vravím si, načo keď to máme v ústave. (Túto samozrejmosť sme dali do ústavy v roku 2014). A potom som našiel čo k tomuto povedala Amnesty Inernational:

Amnesty International vyjadruje znepokojenie nad tým, že definícia manželstva, ktorá je súčasťou novej ústavy je v rozpore s medzinárodným právom a právom Európskej únie v oblasti ľudských práv. Zmenou ústavy budú LGBTI (lesby, gejovia, bisexuálni, transrodoví a intersexuálni) ľudia diskriminovaní na základe ich sexuálnej orientácie.

„Prijatie tohto zákona predstavuje pre Slovensko jasný krok späť v jeho povinnosti bojovať proti všetkým formám diskriminácie a je v rozpore s pozitívnymi opatreniami, ktoré boli prijaté práve na splnenie tohto cieľa,“

4. júna 2014 Národná rada prijala ústavný zákon (číslo 490/2014), ktorým sa mení Ústava  z roku 1992, ktorá nadobudne účinnosť 1. septembra 2014. Článok 41 zákona definuje manželstvo ako “jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy”. Dôvodová správa zákona uvádza, že páry rovnakého pohlavia nebudú mať možnosť vstúpiť do manželstva.

Ľudskoprávne orgány ako Výbor OSN o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach a Výbor pre ľudské práva opakovane zdôraznili, že diskriminácia na základe sexuálnej orientácie je zakázaná podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv. Európsky súd pre ľudské práva v článku 14 Európskeho dohovoru o ľudských právach tiež deklaroval, že diskriminácia na základe sexuálnej orientácie je zakázaná. Okrem toho, článok 2 Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach stanovuje, že štáty nemôžu diskriminovať s ohľadom na práva ustanovené v Pakte, vrátane práva uzavrieť manželstvo a práva založiť rodinu.

Odňať párom rovnakého pohlavia možnosť uzavrieť manželstvo môže viesť k diskriminácii v iných oblastiach života, vrátane prístupu k tovaru a službám. 

Znepokojuje nás aj proces zmeny ústavného zákona, ktorý sa konal bez celospoločenskej diskusie a za neprítomnosti tých, ktorých sa to najviac týka (lesby, gejovia, bisexuálni, transrodoví a intersexuálni). Menšiny boli v prípade novely ústavného zákona o ochrane manželstva úplne vynechané.

Toľko Amnesty.

Na záver:

Podľa posledného volebného prieskumu sa PS dotiahlo na Smer.

Dúfam, že PS bude vo víťaznom ťažení pokračovať a v úspešnom finále porazí spiatočnícky Smer a my sa konečne dočkáme zmeny ústavy kde všetci budú mať rovnaké práva a nebudú nijakým spôsobom diskriminovaní. Keď všetci tak myslím všetci -lesby, gejovia, bisexuálni, transrodoví a intersexuálni a podpredsedníčka PS JUDr. Lucia Plaváková ktorá žije so svojou partnerkou a spolu vychovávajú v láske dcéru Sáru bude konečne môcť povedať svojej milovanej partnerke – ľúbim ťa, nielen v televíznej relácii ale aj pred oltárom.

Dobrých správ nikdy nie je dosť

25.04.2024

Už sme si pomaly zvykli na samé zlé správy. Zlá správa o tom, že nevyhral ten náš kandidát voľby, zlá správa o tom, že voľby naopak vyhrala tá strana ktorá ich vyhrala, zlá správa o tom ako pripečeným Američanom tak dlho trvalo, kým odklepli tak dlho očakávanú pomoc ťažko skúšanej Ukrajine, zlá správa o tom, že sa Izraelským vojakom ešte [...]

61 miliárd, alebo americká pomoc v praxi

22.04.2024

Snemovňa reprezentantov schválila pomoc Ukrajine vo výške 60,84 mld dolárov. (Pre porovnanie: HDP Slovenska cca 120 mld, Ukrajiny cca 150 mld.) Z čoho pozostáva táto pomoc. 23 mld pôjde na doplnenie amerických zásob zbraní ktoré sa vyčerpali pri predchádzajúcich dodávkach zbraní na Ukrajinu (rozumej: dali sme vám staré zbrane ktorí nám zavadzali v skladoch [...]

Stalin vs. Churchil, alebo nie je hladomor ako hladomor

17.04.2024

O tom, že Stalin bol lotor, masový vrah a čojaviem čo ešte zrejme je každému jasné a keď náhodou nie je tak si to ľahko nájde na stránkach internetu alebo v množstve literatúry písanej napopspol „západnými“ historikmi. Známe sú jeho „svetoznáme“ výroky: -Nebude človek, nebude problém Nuž a poznáte jeho výroky týkajúceho sa strašnej [...]

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Opozícia kritizuje neskorú voľbu kandidátov na sudcu ÚS i počet uchádzačov

30.04.2024 11:05

Parlament by sa mal následne venovať aj návrhu na odvolanie členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom.

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 70020x
Priemerná čítanosť článkov: 2001x

Autor blogu