Založ si blog

Predvolebné prieskumy a ich výpovedná hodnota.

Volebné preferencie. Kto koho a ako bude voliť. Kto sa dostane do parlamentu, kto ostane pred bránou pomyselného úspechu, kto bude po voľbách rozdávať karty, vráti sa Fico na piedestál, odíde Matovič do zabudnutia a KDH na smetisko dejín?

A koľko ešte otázok nám vyvstane v hlavách. Dostane sa tam tá „naša“ strana? A naopak, tú ktorej nežičíme tak tá prepadne?

Nuž na toto sú dobré predvolebné prieskumy. Jeden taký, jeden onaký. Rôzne agentúry šíria rôzne výsledky ale nie až nápadne rôzne. Líšia sa o pár percent. A pár dôležitých percent.

Keď si kupujeme výrobok tak si z obalu tak ako to predpisuje zákon prečítame všetko možné. Zloženie, výrobca, krajina pôvodu… Keď sa niekde sa o niečom píše, či vraví, tak sa tiež uvádzajú zdroje. Sita, Tasr, BBC, Reuters. A keď sa uvádzajú volebné preferencie tak tiež sa uvádza zdroj – a síce agentúra.

Pred pár rokmi na Slovensku fungovala agentúra Polis a jej majiteľ pán Baránek bol častých hosťom médií. Vtedy ešte vyhovoval verejno-právnym médiám, bol tak trochu v prúde. Neviem kedy sa to zvrtlo, možno práve po relácii ktorá mi utkvela v pamäti a RNDr. Ján Baránek vravel o práci agentúr všeobecne a o práci jeho agentúry. O.i. na otázku moderátorky čím sa živia agentúry v období medzi voľbami povedal : agentúry – a aj tá moja – si musí pred voľbami volebnými prieskumami zarobiť dosť na to aby prežila ďalšie „nevolebné“ obdobie.

Redaktor: to znamená, že vám za prieskumy platia?

Baránek: ano

Redaktor: a kto vás platí?

Baránek: objednávateľ prieskumu. Obyčajne politická strana.

Redaktor: a čo z toho má politická strana, keď na základe vášho prieskumu zistí, že jej vyhliadky sú zlé?

Baránek: nezistí, totiž strana ktorá si objednáva prieskum si zároveň objednáva a platí aj výsledok prieskumu.

Redaktor: To znamená, že vy v prieskumoch klamete?

Baránek: Nie, ani náhodou. Našou úlohou je postaviť otázky tak, aby odpovede zodpovedali tomu na základe čoho mi zostavíme rebríček ako skončia voľby. Napríklad. Prieskum si objedná SAS a chce aby skončili na úrovni cca 10 %, a naopak aby sa KDH ocitlo pod 5 %. Tak potom zvolíme otázky typu: otázka číslo jedna: volili by ste KDH ak by celoplošne zakázalo potraty? Otázka číslo dva: SAS má vo volebnom programe zníženie daní pre živnostníkov. Volili by ste túto stranu?

Atď. Vyššie uvedené je iba voľné opakovanie toho čo som počul snáď pred desiatimi rokmi. Ale: Vie si niekto predstaviť, žeby sa oznam o tom ako vyzerajú volebné preferencie začínal nasledovne: Strana PS si objednala predvolebný prieskum, zaplatila zaň jeden milión a v objednávke bolo, že chce aby jej vyšiel dvojciferný výsledok a pod hranicou 5 % aby sa ocitli tieto strany:……, a otázky pre 1500 respondentov boli nasledovné:……

Takže, to by sme inak vnímali ak by sme zistili, že napríklad taká SNS, Smer, Hlas… zaplatila za prieskum toľko a toľko.

Nuž, vyplýva mi z toho, že sú dávno preč časy, keď voliči čítali volebné programy. Dnes je jednoduchšie sa rozhodnúť podľa toho koho si neželám aby tam bol a na to je dobrý predvolebný prieskum. A tak to aj vyzerá. Sme tam kde nás strany chceli mať.

Sme v …..

Dobrých správ nikdy nie je dosť

25.04.2024

Už sme si pomaly zvykli na samé zlé správy. Zlá správa o tom, že nevyhral ten náš kandidát voľby, zlá správa o tom, že voľby naopak vyhrala tá strana ktorá ich vyhrala, zlá správa o tom ako pripečeným Američanom tak dlho trvalo, kým odklepli tak dlho očakávanú pomoc ťažko skúšanej Ukrajine, zlá správa o tom, že sa Izraelským vojakom ešte [...]

61 miliárd, alebo americká pomoc v praxi

22.04.2024

Snemovňa reprezentantov schválila pomoc Ukrajine vo výške 60,84 mld dolárov. (Pre porovnanie: HDP Slovenska cca 120 mld, Ukrajiny cca 150 mld.) Z čoho pozostáva táto pomoc. 23 mld pôjde na doplnenie amerických zásob zbraní ktoré sa vyčerpali pri predchádzajúcich dodávkach zbraní na Ukrajinu (rozumej: dali sme vám staré zbrane ktorí nám zavadzali v skladoch [...]

Stalin vs. Churchil, alebo nie je hladomor ako hladomor

17.04.2024

O tom, že Stalin bol lotor, masový vrah a čojaviem čo ešte zrejme je každému jasné a keď náhodou nie je tak si to ľahko nájde na stránkach internetu alebo v množstve literatúry písanej napopspol „západnými“ historikmi. Známe sú jeho „svetoznáme“ výroky: -Nebude človek, nebude problém Nuž a poznáte jeho výroky týkajúceho sa strašnej [...]

Tank / Leopard 2A6 / NATO / Nemecko /

V Bratislave sa začína veľtrh IDEB Defence&Security, zastúpenie má 12 krajín

14.05.2024 16:01

Vystavovatelia avizujú predstavenie noviniek a inovácie zo segmentu.

francúzsko, polícia

Pri útoku na väzenskú dodávku zahynuli dvaja dozorcovia, väzeň ušiel

14.05.2024 15:42

Vozidlo prevážalo muža, ktorý bol v minulosti odsúdený za pokus o vraždu a drogové zločiny.

PROTEST: Kedy, ak nie teraz?

Kultúrna obec protestovala pred parlamentom: Zastavme zvrátenú ideológiu

14.05.2024 14:46

Účastníci oblečení v krojoch aj v reflexných vestách si symbolicky zaviazali ruky povrazmi.

gruzínsko, bitka poslancov parlamentu

Gruzínsky parlament schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve. Počas rokovania sa opäť pobili poslanci

14.05.2024 14:23, aktualizované: 14:46

V uliciach hlavného mesta Tbilisi proti návrhu už týždne demonštrujú desaťtisíce ľudí.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 71162x
Priemerná čítanosť článkov: 2033x

Autor blogu