Založ si blog

Chmelár neomylný

Asi všetci vieme kto to je Chmelár, málokto však vie kto to bol Stephe Jay Gould.

Nuž -Stephen Jay Gould bol americký paleontológ, evolučný biológ a historik vedy. Bol jedným z najvplyvnejších a najčítanejších autorov populárno vedeckej literatúry svojej generácie. Väčšinu svojej kariéry pôsobil na Harvardovej univerzite a v Americkom prírodovednom múzeu v New Yorku.

Takže asi to nebude nijaký hoaxér. Či správne po slovensky: bludár.

A aby sme predsa len neopomenuli  Chmelára: Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. je slovenský politický komentátor, historik a bývalý vysokoškolský pedagóg, poradca premiéra Roberta Fica.

A prečo spomínam týchto dvoch ľudí.

V dávnych časoch (cca desať rokov) keď sme ešte nemali takú dokonalú demokraciu ako dnes tak pozývali Chmelára do debát. Počúval som ho rád, po prvé preto, lebo vedel čo hovorí a po druhé preto, lebo to obyčajne svojim oponentom natrel. Ako však pokračoval normalizačnýn proces u nás ( rozumej zvyšovanie demokracie) tak sa Chmelár stával nepohodlný a tým pádom nepozývaný. Škoda.

A sledoval som ho aj na facebúku a občas som mu niečo napísal- zvyčajne keď som s ním nesúhlasil (pochlebovačov mal dosť) Nuž a výrazná črta Chmelárova bola, že sa mu bridilo všetko, čo sa len z diaľky obtrelo o kresťanov, cirkev, či Boha a v jednom zo svojich príspevkov na tvároknihe si zobral na paškál zadubených kresťanov ktorí veria v stvorenie sveta  a všetkého živého. V USA vedná disciplína (na Slovensku iba myšlienkový smer). Ja som mu napísal, že Darvinizmus alebo evolucionizmus je iba teória a nie vedecký fakt a tiež som mu napísal, že tak ako tí čo veria v stvorenie sveta a Boha tak zas evolucionisti veria v Darwina.

Chmelár odpísal niečo v tom zmysle, že som zadubený spiatočník a že sa odmieta s takými ako ja baviť. A zablokoval ma.

Dlho som nemohol nájsť dôkaz toho, že naozaj Darvinizmus je iba teória  síce vedecká ale iba teória až sa mi ho napokon – zjavne po funuse podarilo nájsť a píšem to preto (hoc nie som kreacionista) aby ani tí, čo veria vo stvorenie sveta sa necítili ako zadubení spiatočníci.

Takže:

Nemáme žiadne priame dôkazy o postupnej premene organizmov avšak môžme pri významných štrukturálnych formách zostaviť prijateľný rad medzistupňových foriem- to znamená životaschopných fungujúcich organizmov medzi potomkami a predkami.Stephen Jay Gould: Pandin palec,kapitola:Návrat obľúbenej potvory str.:188

História väčšiny fosílnych druhov má dva rysy ktoré sa s gradualizmom (postupný vývoj) neznesú:

1 Nemennosť:

Väčšina druhov behom svojho trvania na zemi nevykazuje žiadne zmeny ktoré by smerovali k určitému cieľu. Objavujú sa vo fosílnych nálezoch takmer v rovnakej podobe po celú dobu fosílnych záznamov. Morfologické zmeny sú zvyčajne obmedzené a bez akéhokoľvek smerovania odniekiaľ niekam

2Náhly výskyt :

Nový druh nevzniká v určitej oblasti postupne ustavičnou premenou predok- potomok ale nové druhy sa objavujú náhle a už úplne vyvinuté (sformované)Všetky významné teórie vzniku druhov vravia, že odštiepenie od parentálnych kmeňov sa odohráva rýchlo a vo veľmi malých populáciách. Pri vysvetľovaní väčšiny prípadov dávajú takmer všetci evolucionisti prednosť pred teóriou geografickou čiže vznikom druhu na inom území ( allopatria).Stephen Jay Gould: Pandin palec, kapitola:Prerušovaný charakter evolučných zmien str. 181-182

Škoda, že Chmelár trval na svojej pravde o evolúcii ako o jedinej pravde lebo tak si vravím: čo ak sa mýlil v tomto sa mýli aj vo všetkom ostatnom? ( Lýbia, Irak, USA…) a tiež sa pýtam keď už je ten Ficov poradca, radí mu naozaj dobre?

Dlátko vs. 73 pohlaví

30.07.2024

Nasledujúcu príhodu mám z druhej ruky (rozprávala to moja krstná dcéra), takže nemôžem dať ruku do ohňa za pravdivosť nasledujúceho textu. Ale ako sa hovorí, bez vetra sa ani lístok nepohne. Prebieha debata – s rôznou intenzitou – či je potrebné, aby sa naše deti (mládež) učili v škole všetko. Matematiku, chémiu, dejepis. A väčšinou prevládajú hlasy, že [...]

Nemci preto prehrali II WW. lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina.

21.07.2024

Ešte raz: Nemci preto prehrali II WW, lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina. Dá sa s týmto výrokom súhlasiť alebo nesúhlasiť. Súhlasiť sa dá vtedy, ak má pravdivostnú hodnotu a nesúhlasiť ak nemá pravdivostnú hodnotu. Určite však tento výrok nespadá do kategórie: nenávistná ideológia. Je to výrok [...]

Srebrenica- druhá strana mince

03.06.2024

Jestvujú dva pohybové zákony ktoré sa dajú vztiahnuť aj na správanie sa ľudí, či ľudských spoločenstiev. Je to zákon zotrvačnosti a zákon akcie a reakcie. Ak by sme to dali do súvisu s ľuďmi, tak môžme napísať. Prvý pohybový zákon: ľudia si žijú v pokoji a mieri pokiaľ pokiaľ tento pokoj im nenarušia iní ľudia. Alebo, tretí pohybový [...]

Georgia, streľba, Colt Gray

Polícia zadržala otca 14-ročného podozrivého z vrážd na strednej škole v Georgii

06.09.2024 06:35

Päťdesiatštyriročný Colin Gray je obvinený z neúmyselného zabitia, vraždy a týrania detí.

SR MV polícia bomby školy vyhrážky BAX

Bombové hrozby každý deň. Prečo sú cieľom školy? Evakuácia nie je všeliek na každú hrozbu, hovorí expert

06.09.2024 06:00

Niektoré školy zatvorili svoje brány a vyučovanie zrušili aj v piatok.

Malaysia National Day

Blanár napráva Dzurindove chyby v ekonomickej diplomacii, významný minister najväčšieho afrického štátu ho však obišiel

06.09.2024 06:00

Úspešný vstup Slovenska do EÚ a NATO sa spája s Mikulášom Dzurindom, ale na druhej strane urobil veľké prešľapy na poli hospodárskej diplomacie.

vojna na Ukrajine, Kursk

ONLINE: Syrskyj považuje vpád do Kurskej oblasti za úspech. Rusi už 6 dní nepostúpili, tvrdí

06.09.2024 05:55

Hlavný ukrajinský veliteľ Syrskyj uviedol, že vďaka vpádu do Kurskej oblasti sa podarilo Ukrajincom zastaviť ruský postup pri Pokrovsku.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 93625x
Priemerná čítanosť článkov: 2229x

Autor blogu