Založ si blog

Prituhuje

Podnestersko, kto o tom (ňom) niečo kedy počul. Podobne oko o Abcházku, Osedsku, Republike srbskej (Bosna a Hecegovina). Nuž a ak sme počuli, tak len o tom ako sa tieto oblasti snažia za podpory Ruska osamostatniť a tak rozvracať územnú celistvosť štátov (Moldavsko, Gruzínsko). Akékoľvek snahy o osamostatnenie sa popiera medzinárodne uznané hranice zvrchovaných štátov. Toľko vyjadrenie sa  EÚ.

Naopak ak sa jedná o iné oblasti ako napr.: Kosovo, tak tam nikomu ani v EU ani v USA netrhá žily nejaká územná celistvosť, medzinárodne uznané hranice či historické súvislosti. Tu je na prvom meste spravodlivý boj za sebaurčenie národa (oblasti).

Nuž hovoriť o dvojakom metre je asi úplne zbytočné alebo hovoriť o jednostrannom spravodajstve je tiež asi zbytočné sa zmieňovať.

Situácia na východ od nás nie je ružová a všeobecné napätie s hrozbou medzinárodnej  vojny je stále väčšie a väčšie a nič sa doteraz nespravilo pre ukončenie konfliktu a ak sa spravilo, tak akákoľvek snaha zastaviť vojnu bola vždy zablokovaná vo finálnej fáze- a síce v momente, keď sa jedna strana už už chystala podpísať mierové dohovory.

A ďalší olej do ohňa prilievajú aj posledné udalosti z Podnesterska.

Podnestersko je časť Moldavska s pol miliónom obyvateľov, kde trochu viac ako polovica sú Ukrajinci a Rusi, zvyšok (40 %) Rumuni. Podnestersko vyhlásilo samostatnosť v roku 1990- teda- a to je dôležité- ešte za čias ZSSR a o dva! roky skôr ako vzniklo samostatné Moldavsko. To hneď po svojom vzniku vojensky napadlo! Podnestersko a vznikla vojna ktorej výsledok bola autonómia Podnesterska- prakticky samostatný štát začlenený oficiálne do Moldavska, avšak bez medzinárodného uznania (ani Rusko ho neuznalo). Úradný jazyk je okrem ruštiny aj ukrajinčina! (na rozdiel od Ukrajiny kde ruština nie je úradný jazyk) a rumunčina. Možno ako zaujímavosť treba uviesť, že na území Podnesterska (a aj Moldavska) doteraz žije asi 150 tisíc pokresťančených turkov (pravoslávni), ktorý tam ostali po oslobodení územia Ruskom v roku 1791.

V Podnestersku je sústredený priemysel Moldavska a o.i. sú tam obrovské (neviem pravdu povediac definovať čo znamená obrovské) zásoby munície a vojenské objekty z čias ZSSR patriace Rusku. V Podnestersku je približne 1500 ruských vojakov.

Situácia sa začala výrazne zhoršovať po zvolení demokratickej prezidentky (rozumej proamerickej) Márii Sanduovej (Maia Sandu) ktorá je možno známa tým ako poďakovala USA za dodávky plynu po tom ako Gasprom odmietol podpísať dlhodobý kontrakt s Moladvskom a podmieňoval to uhradením starých dlhov 700 mil dolárov spolu s úrokmi 500 mil dolárov. Napokon po zásahu Putina Gasprom odpustil úroky z omeškania a dohodol sa na podpise zmluvy splátkovom kalendári a obnovení dodávok  plynu a Sandová sa verejne poďakovala USA za dodanie plynu. Nuž zdá sa vám to obsurdné?

A čo sa stalo v Podnestersku teraz. Nuž parlament požiadal Rusko o „zavedení opatrení na ochranu“ a napísal list (OSN, OBSE, ČK ) v ktorom informoval o aktuálnej situácie  tejto oblasti. Nuž a aká je aktuálna situácia? Po tom, čo Ukrajina uzavrela všetky hraničné prechody sa tovar do Podnesterska dopravuje výlučne cez Moldavsko a to pred pár dňami uvalilo clo na všetok tovar (výšku neviem). Takže toto bol priamy popud na konanie Podnesterska. Nuž a Moldavsko vydalo nariadenie, že v prípade vojny môže použiť akýkoľvek majetok (rozumej súkromný) pre potreby armády. Takže neviem teda kto tu začas zvyšovať napätie.

A je nejaká podobnosť so situáciou teraz v Pednestersku so situáciou aká bola pred začatím ŠVO v DLR a LLR?

Nuž má a síce:

1 Podnestersko napísalo list ( informovalo o tom ) svetové spoločenstvo

2 Rusku sa asi poponáhľa s uznaním Podnesterska ako štátu.

3 Podnestersko požiada o začlenenie do Ruska a tomu bude rýchlo vyhovené

4 Keďže nie je priame spojenie Podnesterska a Ruska ( podobne ako Krym) tak sa Rusku zrejme poponáhľa oslobodiť čiernomosrké pobrežie Ukrajiny (Odesa)

Takže nič nie je len tak. Je možné, že Sandu ( Moldaská prezidentka) dostala noty od USA a zároveň dostal Markon noty o zapojení vojsk Nato do bojov. Teraz to všetci (zapojenie sa vojakov NATO ) odmietajú ale ak v chersonskej oblasti nastúpi nových pol milióna ruských vojakov tak sa môže povedať- aha takže požiadavka na vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu bola prezieravá, lebo aha- Rusi sa blížia. No a keď Moldavská prezidentka požiada o pomoc NATO, tak zas budem bližšie k mieru

Na záver:

Nazývať Podnestersko  odštiepenecký separatistický región týmto názvom je – terminus technikus- nesprávny keďže Moldavsko ako štát vzniklo až dva roky po vzniku Podnesterska.

Nemci preto prehrali II WW. lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina.

21.07.2024

Ešte raz: Nemci preto prehrali II WW, lebo milovali viac Hitlera ako Nemecko a Rusi vyhrali preto, lebo milovali viac vlasť (pодину) ako Stalina. Dá sa s týmto výrokom súhlasiť alebo nesúhlasiť. Súhlasiť sa dá vtedy, ak má pravdivostnú hodnotu a nesúhlasiť ak nemá pravdivostnú hodnotu. Určite však tento výrok nespadá do kategórie: nenávistná ideológia. Je to výrok [...]

Chmelár neomylný

16.07.2024

Asi všetci vieme kto to je Chmelár, málokto však vie kto to bol Stephe Jay Gould. Nuž -Stephen Jay Gould bol americký paleontológ, evolučný biológ a historik vedy. Bol jedným z najvplyvnejších a najčítanejších autorov populárno vedeckej literatúry svojej generácie. Väčšinu svojej kariéry pôsobil na Harvardovej univerzite a v Americkom prírodovednom múzeu v New [...]

Srebrenica- druhá strana mince

03.06.2024

Jestvujú dva pohybové zákony ktoré sa dajú vztiahnuť aj na správanie sa ľudí, či ľudských spoločenstiev. Je to zákon zotrvačnosti a zákon akcie a reakcie. Ak by sme to dali do súvisu s ľuďmi, tak môžme napísať. Prvý pohybový zákon: ľudia si žijú v pokoji a mieri pokiaľ pokiaľ tento pokoj im nenarušia iní ľudia. Alebo, tretí pohybový [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Jozef Čahy

Nikdy som nevedel čo znamená výraz socializmus s ľudskou tvárou. Zato výrazu kapitalizmus s ľudskou tvárou rozumiem veľmi dobre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 41
Celková čítanosť: 89132x
Priemerná čítanosť článkov: 2174x

Autor blogu